Shared Value Foundation: Energievoorzieningen in sloppenwijk Manilla

Shared Value Foundation Logo Shared Value Foundation
De Shared Value Foundation doen via publiek-private partnerships kwalitatief onderzoek in ontwikkelingslanden. Ze ondersteunen organisaties die een investering willen doen in ontwikkelingslanden met kwalitatief lokaal onderzoek. Om vanuit daar tot een win-win te komen voor de lokale bevolking en de bedrijfsinvestering.

Achtergrondinformatie over het vraagstuk
De Shared Value Foundation doet onderzoek in sloppenwijk in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen. De vraag is hoe daar de leefomstandigheden verbeterd zou kunnen worden volgens de eigen bewoners. Uit eerste bevindingen blijkt er een grote behoefte is aan goede servicevoorziening, waaronder energie. Omdat de straten in Manilla te nauw zijn voor formele elektriciteitsaansluitingen hebben veel mensen een illegale, dure en gevaarlijke (!) aansluiting, wat vaak voor grote brand en andere onveilige situaties zorgt. Dit wordt ook daar gezien als groot probleem.


Het vraagstuk
Hoe kunnen we mensen in sloppenwijken in Manilla veilige en betaalbare alternatieven bieden voor een formele elektriciteitsaansluiting?

Resultaat
Een team van projectmanagers van Liander is met deze uitdagende vraag aan de slag gegaan. Concrete oplossingen gingen in de richting van mobiele energie eenheden die plaatsbaar zijn in delen van de sloppenwijk. Dat zou goedkoper, veiliger en makkelijker zijn dan zoals het nu gaat. Daarnaast werd een benchmark geadviseerd omdat dit geen uniek probleem is. Veel meer sloppenwijken kampen met dit probleem. Als kers op de taart heeft de bijeenkomst geleid tot een idee voor een nieuwe publiek-private samenwerking tussen de Shared Value Foundation en Liander.


Het meest waardevol
De timing was perfect, omdat de Shared Value Foundation drie dagen later een voorstel met verbeterplannen ging indienen. Met deze sessie zijn diverse mogelijkheden geschetst inclusief business case, benodigde aantal zonuren en ga zo maar door
Ook een vraagstuk inbrengen?
Of met jouw team een maatschappelijke organisatie helpen? Neem contact op met Doekes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.