Project officer diversity & inclusion bij ABN AMRO
Op uitnodiging van Sven Romkes, Project officer diversity & inclusion bij ABN AMRO, was Dr. Freund te gast bij de bijeenkomst van de Normaalste zaak.
Een bijeenkomst waar kamerleden, ervaringsdeskundigen, werkgevers en ander betrokkenen, met elkaar in gesprek gingen over hun ervaringen met betrekking tot het onderwerp: “Hoe krijgen we mensen uit verschillende doelgroepen duurzaam aan het werk?” Welke knelpunten worden ervaren? Wat doet men aan inclusiviteit? Wat moet er veranderen? Wat zijn de belangrijkste belemmeringen om meer te doen?
We hebben Dr. Freund gevraagd of hij een voorlopige diagnose van zijn sofa gesprekken kon geven.
Diagnose
Ik heb een aantal mensen gesproken en mijn diagnose is deze: “Afstand tot de arbeidsmarkt en mensen met een beperking zijn vooral begrippen die het denken van mensen beschrijven die dat de ander toedichten. De mensen die ik namelijk gesproken heb waren dat allerminst en zagen anderen ook niet zo, als beperkt. Deze mensen geloven namelijk in onbeperkt. In gelijkwaardigheid, in mogelijkheden, in talenten, in gelijkheid, in doen en in de kracht van werk voor de zelfstandigheid, het zelfvertrouwen, de waardering en het geluk van mensen.
Als mensen nog steeds twijfelen of ze mensen met een ‘handicap, beperking of afstand tot de arbeidsmarkt’ aan willen nemen of willen accepteren? Het ziekteverlof daalt en organisaties die inclusie en diversiteit goed hebben georganiseerd behalen betere resultaten. Maar het belangrijkste is. Ga in gesprek, doe en laat je verbazen.
Dr. Freund
Wilt u zelf naar de gesprekken luisteren? Klik dan hier.